Únik vody v domácnosti je havarijní situace


Také jste si jako malé děti hrály venku za deštivého počasí tak, že jste procházeli kalužemi? Toto je celkem obvyklá dětská zábava, vcelku neškodná, a děti ji rády provozují jak v gumovkách, tak i naboso. Jestliže voda není kontaminována například městským znečištěním, a jedná se o pobyt v přírodě, pak je taková činnost spíše pozitivním zpestřením, protože bosonohá chůze je vysloveně zdravá.

kleště sikovky

Dejte při úniku vody v domácnosti na děti pozor

Děti mívají tendenci hrát si ve vodě naboso i tam, kde se voda vyskytne i z jiné příčiny, než je déšť. Kupříkladu se vám může stát, že jdete s dětmi nakupovat a po návratu z města vás v bytě přivítá na podlaze v předsíni kaluž vody a mokrý flek na zdi. Je vám v tu chvíli jasné, že došlo k úniku vody.

uzávěr vody

Buďte ale bdělí a ostražití a vaše ratolesti do bytu vůbec nepouštějte. Nechte je za dveřmi a odešlete je třeba s babičkou mimo byt, například do ZOO a zůstaňte v bytě sami. Nejprve vypněte přívod elektřiny – nejlépe hlavní jistič v centrálním rozvaděči, protože pokud by voda pronikla do elektroinstalace, mohla by vás usmrtit. Ihned zavolejte instalatérský havarijní servis, který většinou přijíždí do hodiny, a postará se jak o vyhledávání úniku vody, tak i o likvidaci samotné závady.

Vy se mezitím postarejte o to, aby do bytu nikdo nevstupoval a nekomplikoval svou přítomností havarijní situaci a ponechte instalatéry vykonávat svou práci. Pouze můžete odsát nebo vytřít vodu z podlahy, odtáhnout nábytek a koberce a další předměty z místa havárie. Rozhodně se ale nepouštějte do oklepávání omítky a bourání zdiva, abyste urychlili vyhledávání úniku vody, instalatéři na to používají mnohem sofistikovanější metody, například poslechové tyče Hykron nebo technologii formovacího plynu s obsahem vodíku, který spolehlivě odhalí i ty nejmenší mikrotrhlinky v potrubí a armaturách.