Co se spadaným listím na zahradě


Podzim sebou přináší mnoho výzev, a to i pro zahrádkáře. Valnou část z nich v tuto dobu nejvíce trápí spadané listí ze stromů, zvláště pokud mají na svém pozemku vysázeny listnáče, například když pěstují ovoce. Mnohdy je ho skutečně velké množství, a člověk je často rozpolcen v tom, co s ním má dělat. Na jednu stranu samozřejmě nevypadá dobře, ale například spálit jej není ekologické. Naštěstí jsou zde i jiné možnosti.

 

Samozřejmě tou první je nechat jej tam, kde je. Koneckonců, v přírodě, například v lesích, jej také nikdo nesbírá. A je pravdou, že zde má svou úlohu. I v listí totiž najdeme živiny, které se, jak postupně tlí, dostávají do půdy, kde je stromy další rok využijí pro nový růst. Zároveň také působí jako první ochranná vrstva půdy před mrazem.

 

v lesích se spadané listí nesbírá

 

Často také slouží jako zimní úkryt živočichům. Proces tlení vytváří teplo, které umožňuje například mladým ježkům, ale i jiným zvířatům, která částečně či úplně hibernují, přečkat zimu. Jistě, na zahradě jich nenajdeme ani zdaleka tolik jako ve volné přírodě, avšak to neznamená, že neexistují.

 

Ovšem i přes tyto benefity je fakt, že nevypadá vůbec dobře. Navíc překrývá i cesty, nehledě na fakt, že se po něm, pokud je mokré, dá velmi snadno uklouznout. Nechat jej tedy jen tak není pro zahradu to nejlepší řešení, zvláště když jej skutečně máme velké množství. Co s ním?

 

na pozdim ze stromů padá nejen ovoce

 

Ideální je kombinace tří možností. Část je dobré nahrabat do kopek a nechat jej pod stromem, aby si tam mohli již zmínění živočichové udělat zimoviště. Druhou část pak můžete bez problémů použít jako mulč pro přikrytí například růží, a zbytek dát do kompostu. Ten vám pak poslouží příští rok, až jej budete používat na své záhony.

 

Rozhodně se však nedoporučuje jej pálit. Nejenže tento proces vytváří škodlivé látky, ale navíc tím připravujeme zbytečně i půdu o živiny, což je rozhodně škoda.