Triky, jak mít více energie do dalšího dne


Základem toho, abyste se cítili plni energie je, že budete chodit dříve spát, pokud to jde. Je známo, že hodinka spánku do půlnoci vyjde nastejno, jako dvě hodinky po půlnoci. Takže zalehněte do postele trochu dřív a moc neponocujte. Spánek je nezbytný. Alespoň hodinku před spaním se nedívejte do mobilu a ani do počítače. Před spánkem si lehce zameditujte, dejte si příjemnou koupel či sprchu a bylinkový čaj. Když si nastavíte budíka na mobilu, jak to máte? nastavíte si pro jistotu více budíků a ty postupně zamačkáváte, pořád ještě ležíte v posteli a vstanete, až teda se ozve poslední budík?

spánek s hudbou

Nebo ještě ležíte s klasickou hláškou: „Ještě pět minut.“  Poznáváte se v tom?  Změňte to. Nastavte si budík a když zazvoní, vstaňte, zamáčkněte ho a dejte si sprchu. Ta by měla být polovlažná až chladnější, abyste se probrali. A zase ten sport, ano, sport, pohyb vždy dobije energii. Zkuste si najít nejlépe každý den chvilku, kdy si zasportujete, zacvičíte, nebo se půjdete někam projít. Pravidelný pohyb nejen, že doplňuje hormony štěstí – endorfiny, ale také vás udržuje psychicky a fyzicky fit a dodává vám více energie. K tomu, abyste zvládali únavu a méně ji pociťovali je super doplňovat dostatek tekutin. Denně byste měli vypít přibližně dva litry tekutin.

voda

Do toho se nepočítá káva a kávové nápoje, černý čaj a ani jakýkoli alkohol. Pokud ale chodíte do sauny, aktivně sportujete, kdy se zapotíte, potřebujete vody více. Pravidelně doplňujte vitamíny a minerály. Super je ovoce a zelenina a minerálka. Pomůže i doplněk stravy jako magnesium (hořčík) či vitamín B12. Najdete v každé lékárně. Během dne také odpočívejte. Pokud chodíte do práce, máte tam vždy přestávky. Během přestávek nepracujte, ale odpočívejte.  Správný a vyvážený jídelníček má také vliv na vaši energii, jezte pravidelně, jezte zdravě… A také dodržujte psychohigienu. Když máte víkend, volný čas, svátek, relaxujte, odpočívejte klidně aktivně, ale nepracujte.