Udělejte radost svému otci nebo dědovi modelem vozu Škoda 706 RT


Škoda 706 RT je nákladní automobil, který v socialistickém Československu navázal na svého předchůdce Škoda 706 a jeho popularita byla natolik mezi lidmi rozšířena, že když se řeklo „trambus“, každý si dokázal představit typickou hranatou kabinu s obdélníkovým vyústěním motorového chladiče uprostřed. V letech 1958 až 1985 bylo vyrobeno celkem více než sto padesát tisíc kusů těchto vozidel, které brázdily silnice republiky od Aše až k Michalovcům.

retro brýle

S tímto vozidlem se dokonce můžete potkat ve filmu „Jak vytrhnout velrybě stoličku“, řídí jej herec Petr Kostka a rozváží s ním v nerezové cisterně mléko.

Trambusy byly v naší zemi velice rozšířené a provázely veřejný život takřka na každém kroku. Kupříkladu označení vozu RT odpovídalo klasickému valníku nebo pouze kabině na podvozku, připravené pro různé varianty využití. Jako RTS se už označoval sklápěcí vůz a automobil pod značkou RTH byl kropicí vůz městských služeb. S vozem RTH se například představil Vladimír Menšík jako pracovník úklidu města, který v seriálu „Dnes v jednom domě“ soutěžil v oblíbené televizní soutěži „Deset stupňů ke zlaté“.

vůz Škoda 1000 MB

Vozidla RTHP byla vždy k vidění, pokud někde hořelo a hasiči s nimi vyjížděli do terénu, jakožto s hasičskou cisternou s tlakovou hadicí. A ve městech i v obcích jste pravidelně každý týden stěží přehlédli RTK, upravený na popelářské vozidlo, známé jako Bobr. Do výrobní řady ještě patří tahač RTTN, valník s plachtou RTC, nízkoložný valník RTD, SV jako sypač, RT AC-70 v podobě cisterny pro přepravu piva a legendární Škoda 706 RTD-S 1964 stěhovací vůz, který můžete zahlédnout ve filmu „Kulový blesk“. Tak co, který z modelů aut, z vozidel Škoda 706 RT vyberete svému otci či dědovi nebo strýci jako dárek k Vánocům? Každý z nich určitě potěší, protože je to jeden z nezapomenutelných symbolů jejich mládí.