Kombucha – nápoj plný vitamínů a chuti


V dnešní době se spousta lidí obrací ke zdravé výživě. Více se zajímají o to, co jí, pijí a co je pro ně prospěšné. Jednou z takových věcí, která je v poslední době velmi populární, je kombucha. Jedná se o fermentovaný nápoj, jež pochází z Asie. Jeho historie sahá tisíce let nazpět, ale popularitu po celém světě si získal až v posledních letech. Kombucha se vyrábí ze zeleného či černého sypaného čaje. Čaj musí být velmi kvalitní, protože jeho kvalita nejvíce ovlivní výslednou chuť. Ze sypaného čaje se připraví nápoj, do kterého se přidá cukr. Ten je důležitý kvůli následnému procesu fermentace. Čaj s cukrem se nechá vychladnout a poté se do něj přidá tzv. „scoby“.

kombucha

Jedná se o mateřskou houbu neboli zhuštěné kvasinky a bakterie. Během několika dní začne fermentace. Nádobu s nápojem a houbou je důležité držet v pokojové teplotě, ne v chladu. Cukr se promění na kyseliny, plyny a alkoholy, což má za následek, že se v nápoji vytvoří bublinky a získá kyselou chuť. Kombucha je velmi zdravý nápoj. Má spoustu zdravotních přínosů. Díky probiotikům podporuje zdraví střevní mikroflóry. To zlepší naše trávení a podporuje imunitní systém. Také snižuje riziko některých onemocnění.

kombucha

Kombucha pomáhá také při detoxikaci organismu, a dokonce může přispět k regulaci hladiny glykémie v krvi. Najdeme v ní také antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Pozor ovšem na to, pokud se vyhýbáte alkoholu. Kombucha díky fermentaci obsahuje malé množství alkoholu, i když se jedná o nepatrné množství. Vyhýbat by se jí měli také ženy a lidé s velmi slabým imunitním systémem. Kombuchu si můžete vyrobit i zakoupit v mnoha různých variantách. Vyrábí se z různých druhů černých i zelených čajů. Dochucuje se také různými bylinkami, kořením nebo ovocem. Tím se stává kombucha chutnější a zajímavější