Proč je při zateplování domu nutnost kotvení polystyrenu


Stále více lidí si nechává https://www.lidovky.cz/me-too-neni-pro-ministerstvo-skolstvi-tema-osvetu-nechava-na-aktivistech-1ro-/zpravy-domov.aspx%3Fc%3DA171102_161907_ln_domov_sk zateplit dům, nebo o tom alespoň uvažuje. Chtějí tím zabránit únikům tepla a tak ušetřit náklady na topení. A to je pochopitelné, vzhledem k tomu, jak se ceny plynu, elektřiny, ale i uhlí či dřeva neustále zvyšují. Ovšem rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Polystyren totiž musí být ke zdi domu připevněn. Mnozí lidé se ovšem ptají, zda je nutnost kotvení polystyrenu skutečně tak velká, jak nám stavitelé tvrdí.

V první řadě je zde otázkou, jak se vlastně polystyrenové desky kotví. Nesmíme totiž zapomenout, že tento materiál je poměrně citlivý na vlhkost. Navíc je nutné, aby si zachoval své izolační vlastnosti. Kvůli nim jej přece používáme. To jsou důvody, proč se zde používá speciální lepidlo, určené právě pro tento účel. To zajistí pevné držení i to, že desky budou dobře izolovat.

kotvení polystyrenových desek

Ovšem je otázka, zda je něco takového vůbec nutné. Nestačilo by je pouze naskládat na sebe a natřít barvou na fasádu, aby držely u sebe? Když se na celou věc podíváme blíže, zjistíme, že to nelze. Je totiž nutné, aby polystyren ke zdi co nejlépe přilnul a nevznikala mezi nimi mezera. Tou by totiž dovnitř pronikal chlad, což by snižovalo účinnost celého zateplení, a to i přes barvu, kterou jsou následně natřeny.

zateplený panelák

Navíc je zde i nebezpečí, že bez ukotvení se desky dříve či později samy od sebe zřítí. Musíme totiž počítat s tím, že počasí nebude vždy dobré. Zapomenout nesmíme nejen na letní bouřky, ale také na prudké změny teplot během jara a podzimu. To vše navíc bude stále intenzivnější a častější kvůli globálním změnám klimatu. Proto bychom měli dávat pozor na to, abychom ukotvení nezanedbali. Mohlo by to zcela zničit veškeré naše úsilí, které jsme do zateplení dali, nehledě na investované peníze. A to by byla velká škoda, neboť bychom tak přišli nejen o investice, ale také o potenciální úspory, které bychom jinak díky zateplení měli.