Stěhování do Slovinska nejlépe v květnu nebo v září


Plánujete stěhování do Slovinska? Vybrali jste si hlavní město Ljubljanu nebo dokonce jedno z nejpůsobivějších míst v Evropě – hrad Bled? Ať už se stěhujete kamkoli, počítejte s tím, že je to země převážně pokryta lesy v horských masivech, a že je to jedna z nejkrásnějších oblastí v Evropě. Zároveň máte přístup k moři, což uvítáte v letních měsících, a v zimě se tu dá dobře lyžovat. Tomu byste také měli přizpůsobit termín vašeho stěhování a volit jej s ohledem na roční dobu.

hrad Bled Slovinsko

Slovinsko bychom mohli přirovnat k České republice, co se týče průměrných denních teplot v průběhu kalendářního roku, a to i přesto, že země leží mnohem dál směrem na jih a zasahuje k pobřeží Jadranu. V zimě tu mohou teploty klesat až k osmi stupňům pod nulou a v létě vystoupat k tropické třicítce. Jestliže se tedy stěhujete například v lednu, mohou být silnice pokryté vrstvou sněhu a námrazou a v létě vás tu mohou zastihnout velmi vysoké teploty.

hory ve Slovinsku

Jestliže se ovšem chcete vyhnout těmto extrémům, přestěhujte se do Slovinska v době, kdy to prováděli protagonisté v legendárním českém filmu „Kulový blesk“ – tedy za začátku září. Anebo v květnu. Jarní a podzimní rovnodennost jsou pro stěhování ideální, denní teploty jsou velice příznivé jak pro cestování, tak i pro fyzický pohyb a zbyde vám dostatek energie i pro zabydlování a adaptaci na nové prostředí.

Neměli byste však opomíjet důležitý fakt, a tím je zákaz vjezdu nákladních automobilů s přívěsem nad tři a půl tuny na většinu evropských dálnic o víkendech a o svátcích. Naplánujte si tedy stěhování na některý z všedních dnů, budete tím mít jistotu, že se stěhovací proces nebude zbytečně komplikovat dopravním omezením. Zároveň naplánujte vše tak, aby jízda s vašimi věcmi proběhla na jeden zátah, a abyste se nemuseli kvůli nějaké opomenuté administrativní záležitosti vracet zpět.